Paridea > Projekty > Sýry

Sýry

Správný výběr potravin by měl být základním kritériem, aby se člověk cítil spokojený. My dbáme na to, abychom společně testovaly produkty nejen hodnotné, ale i chuťově vyvážené.

Má-li naše tělo správně využít přijatou stravu, musí si na ní člověk především pochutnat. Musí lákat vzhledem i barevným uspořádáním. Všichni máme svůj navyklý způsob výběru pokrmů a pochutin, avšak měli bychom dbát na pestrost a vyváženost.

Pojďme si v tomto testování trochu užívat našimi smysly. K chutně připravenému (zakoupenému) pokrmu patří i správná úprava a čisté a vkusné podávání. Připravte si vaše stoly, servírujeme. …..

 

 

Fotky z testování :)

Chcete-li se připojit do našich diskuzí, přihlašte se, nebo se zaregistrujte.
Martina Presslová340211.6.2014 22:56

sýry jsme testovali v kruhu rodiném ,v teplé u studéné kuchyni,sýry se "chovali" jinak,bavilo nás to a když jsme šli do obchodu tak jsem už i věděli co chcem a co je pro nás ňamka ;)děkujeme za ponaučení i co se týče skladování

Markéta Forejt Drábová1810016.3.2014 21:07

Dobrý den, k ochutnávání sýrů jsem přizvala své kolegy z práce, otevřeli jsme si láhev dobrého bílého vína, připravili jsme pečivo a dali se do ochutnávání. Měli jsme možnost otestovat 3 druhy typu sýru Gouda a mohu říci, že jsme se hromadně shodli na tom, že nám nejvíc chutnal typ Gouda mladá uleželá, měla velmi jemnou, ale výraznou chuť a po tomto sýru se u nás "zaprášilo" nejrychleji. Určitě si ho ještě koupím. Nejméně pozitivní reakce byly na Goudu s bylinkami, tato kombinace "neladila" dohromady. Výborné bylo spojit ochutnávku s tmavým pivním rohlíkem. Rozhodně jsme si ochutnávku užili a načerpali nové zkušenosti s pro nás novými sýry. Moc děkuji! :-)

Veronika Likóová1800011.3.2014 10:36

Dobrý den, k ochutnávání sýrů jsem přizvala své přátele, otevřeli jsme si láhev dobrého bílého vína, připravila několik druhů pečiva a mohlo se jít na věc. Měli jsme možnost otestovat 3 druhy typu sýru Gouda a mohu říci, že jsme se hromadně shodli na tom, že nám nejvíc chutnal typ Gouda mladá uleželá, měla velmi jemnou, ale výraznou chuť a po tomto sýru se u nás "zaprášilo" nejrychleji. Určitě bych si jej i zakoupila. Nejrozporuplnější reakce byly na Goudu s kmínem, někomu takto výrazná chuť moc nechutnala, mně osobně tato kombinace přišla zajímavá a sýr mě zaujal. Tyto dva tedy za sebe vyhodnocuji jako nejlepší. Doporučuji i jen tak samostatně s tmavým pečivem a bílým suchým vínem, případně na jednohubky.

Zuzana Blažková725252.3.2014 22:58

Dobrý den, trvalo mi bohužel dlouho, než jsem si na ochutnávání udělala patřičný časový prostor, cestovaly se mnou po ČR, vzala jsem je s sebou i na MWC do Barcelony, ale stejně jsem se k nim nedostala. Nicméně první pozitivní zpráva je, že vakuově zabalené přežily transporty i skladování mimo lednici úplně v pohodě. Dostala jsem k testování zralou goudu, goudu s arašídy a edam... jsem veliký milovník sýrů, takže jsem si pochutnala na všech. Edam byl oproti goudám méně zralý a méně mazlavý. Všechny byly sladší. Otevřeli jsme si k nim bolívijské Chardonnay, které nebylo až tak sladké, takže to bylo fajn (k hodně sladkému vínu si nejsem jistá,jestli by se sýry hodily). Nejvíc mi chutnala 12 měsíců zrající gouda, přítel byl naopak nejvíce nadšený z edamu. Ke konzumaci jsme si původně koupili cherry rajčátka, ale nakonec jsme otevřeli jenom sýry a víno. V tom byl možná trošku problém, protože všechny ty sýry byly hodně aromatické a nedalo se jich sníst hodně bez bagetky nebo zeleniny. Struktura obou goud byla úžasná a matlavá, jak to mám u zralých sýrů ráda. Edam byl sušší a tvrdší, ale taky se dal pěkně pokousat. Po všech sýrech zůstávala příjemná chuť v puse i po pití vína. Přítel moc nepřišel na chuť nejzralejší goudy, přišla mu málo výrazná... to se mi ale nezdálo. Naopak mi přišly nevýrazné ty arašídy v goudě číslo 2. Celkově nám sýry chutnaly a ještě i pár kousků zbylo na zítra ;)

Olga Hroudová100001.3.2014 21:41

Dobrý den, vracím se ještě jednou k testování sýrů. V druhém kole jsme sýry konzumavali jako součást vařeného jídla. Sýr Tilsitter jsme použili k mletému masu. Doma jsme si umleli hovězí maso a vytvořili si hamburger. Navršili na sebe listový salát, slaninu, maso, sýr Tilsitter, rajče, červenou cibulku (navrch ještě trocha sýru na ozdobu) a jedli s pečenou kukuřicí a pečeným bramborem. Výrazná chuť tohoto sýru krásně doplnila celé jídlo, rozhodně v množství surovin nezanikla. V této kombinaci sýr chutnal i téměř čtyřleté dceři, která miluje domácí mleté maso. Do hamburgeru byly použity pouze bylinky, trocha worcestrové omáčky, trocha hořčice, sůl, pepř, žádné vajíčko, žádná strouhanka, dovnitř masa zabaleno máslo. Přikládám foto a tuto úpravu moc doporučuji. Sýr Tilsitter jako součást takového jídla byl v naší rodině úspěšnější, než jeho samostatné ochutnávání s pečivem.
Sýr gouda uleželá se stala součástí studených snídaní a jako taková i nejlépe posloužila. Nejsem příznivcem toho, že se všemožná jídla zapékají se sýrem.
Sýr Džiugas 36 měsíců zrání jsme využili podobně jako se používá Parmezán. Takže v našem případě špagety al dente s krevetami a cuketou, dále česnek, bílé víno a petržel hladkolistá, pálivá paprička, sůl, pepř. Výsledek byl vynikající, sýr byl vyzrálý až do "cukrova", s protáhlou chutí.
Myslím, že každý ze sýrů našel své vhodné místo a uplatnění i jako součást jídla o více surovinách. Jen je někdy lépe méně, než více...jako pověstná tečka na dortu :o)

Jana Bártová3700127.2.2014 13:05

Dobrý den, omlouvám se za opožděný příspěvek, v balíčku nám byly doručeny sýry Farmářské zelené pesto s piniovými oříšky, které chutí já i mé dvě dcery 5 a 9 let řadíme na první místo, chutnalo nám všem, hlavně musím ocenit chuť oříšků, bála jsem se, aby nebyly hořké, ale to se naštěstí nepotvrdilo, byly lahodné a v sýru výborné, na druhé místo řadíme Goudu uleželou, mladší dceři nijak zvlášť chuťové buňky nenavnadila, ale snědla pár kostiček, takže to špatné nebylo, je vybíravá, nám celkem chutnala příjemně, na poslední místo řadíme Džiugas, dětem nechutnal vůbec kvůli aroma, mě tedy vůně nevadila, ale trochu mi vadila mírně nasládlá chuť. Farmářské pesto by jsme tedy určitě rády ochutnaly znovu, ostatní dva sýry vyhledávat nebudeme, jen škoda, že nemohl ochutnat muž, byl na služební cestě, myslím, ze by si právě nejvíce pochutnal na sýru Džiugas, pesto by mu určitě nechutnalo.

Jana Holečková26.2.2014 21:45

@ všem
Děkujeme všem, kteří se zúčastnili našeho průběžného dotazování. Zde se můžete seznámit s několika fakty o průběhu naší ochutnávky: http://www.paridea.cz/clanky/ochutnavka-delikatesnich-syru.html/

Mnozí z vás servírovali sýry s vínem - podělte se s námi, jaká vína vám k sýrům nejvíce vyhovovala a chutnala?
Víte vlastně, že vinná réva patří mezi nejstarší kulturní plodiny a rostla již před 150 mil.lety? Neuvěřitelné? Prokazatelně se víno vyrábělo už někdy před 7000 lety, takže určitě má své místo na našich stolech a je zajímavým doplňkem k našim testovaným sýrům.

Ludmila Kotalíková3382226.2.2014 18:29

Ještě jsme doma pokračovali v testování sýrů. Zkoušeli jsme Džiugas 36 měsíců k vínu. Byl hodně aromatický, ale dobrý. Gouda po delší době už nebyla tak moc chutná. Zdálo se nám, že dokonce svou chuť ztratila. Testovali jsme v pořadí Gouda a pak Džiugas. Bylo nám jasné, že po požití Džiugasu budou všechny sýry bez chuti :)

Jakub Horák1860025.2.2014 17:21

Dobrý den,

já bych se rád předem omluvil za mou pozdější reportáž z ochutnávky sýrů. Obdržel jsem balíček v tomto složení:

Maasdammer, zrání 1 měsíc: na tomto sýru nás zaujala velmi silná a intenzivní chuť. Tento sýr patří do skupiny polotvrdých sýrů vyráběný z kravského mléka. Moc nám chutnal, ačkoliv jej řadím na třetí místo.

Gouda zahradní bylinky: je doplněn o směs bylinek, což z něj dělá velmi populární a chutný sýr i pro spotřebitele, kteří nemusí nijak aromatizované výrobky z této kategorie. Osobně jej řadím na druhé místo, hlavně díky jeho krémovitější a jemnější chuti.

Alpage: ze všech sýrů nejdéle zrál a to celé 3 měsíce. Jeho chuť je opravdu velmi specifická a věřím, že si své nadšence, stejně tak jako mě, najde. Za mě osobně jej řadím na prví místo. Jeho chuť je taktéž výrazná a opravdu velmi specifická. Navíc se jeho celková chuť krásně rozlíná v ústech.

Závěr: jakožto velký milovník sýrů mne samozřejmě zaujali všechny námi obdržené výrobky. Testování proběhlo ve dvou lidech i s mojí kamarádkou a spolubydlící v jedné osobě. Hodnocení je součástí každé recenze a věřím, že Vám naše hodnocení pomůže. Budu se těšit na další testování.

Děkuji a přeji hezký den.

Hana Hanzlikova3450624.2.2014 08:24

Dobrý den,

konečně jsme si doma našli chvilku k ochutnávce sýrů od Vás (Gouda mladá uleželá, Džiugas-36 měsíců zrání a Gouda kmín) a prozatím společným vítězem je Gouda mladá uleželá. Má jemnou a přitom výraznou chuť, je skvělá sama pouze s upečenou bagetkou a bílým suchým vínem, nic víc není potřeba a o delikatesní zážitek je postaráno.
Džiguas mě osobně velice potěšil, miluju sýry typu parmezán, takže lahoda, přítelkyně ho samostatně příliš neocenila, ale na jednohubkách už pak chutnal všem. Výrazný, krásně voňavý a velmi chutný. Na dnešek jsem si ještě kousek schovala k těstovinám, myslím, že bude skvělou přílohou (pouze penne s bazalkovým pestem a trošku posypu - v jednoduchosti je krása). Takže také palec nahoru.
Co se týče Goudy s kmínem - osobně to není můj šálek kávy, protože kmín v kuchyni nevyhledávám a ze sýru je poměrně výrazně cítit, takže samostatně jsem ho úplně neocenila, ale opět na jednohubkách už jsem i já "zblajzla" pěkných pár kousků. Tam se totiž jeho výrazná chuť smísila s ostatními a v podstatě rozložila a bylo to super. Mimochodem jsme na jednohubky použili pikantní sýrovou pomazánku (někde nazývanou rovněž topinková a super se všemi třemi a druhá varianta jednohubek byla na pomazánkovém másle a rovněž mňamka) :)
Máme i pár foteček, jak to krásně vypadalo, obohatím fotogalerii.

Drahomíra Pavlíčková1980022.2.2014 22:46

Zdavím, obdržela jsem Counry cheddar, Gouda kmín uleželá a Gouda mladá uleželá. Ochutnávku jsem prováděla se svým manželem a se synovcem. Všechny tři sýry nám velice chutnaly. Cheddar měl nejvýraznější chuť, takže ho člověk sní méně a nejlépe k vínu. Gouda kmínová měla velmi výraznou chuť kmínu, který úplně přebil samotnou chuť sýru. Já osobně preferuji sýry bez příchutě, takže jsem si na tomhle vzorku pochutnala nejméně, ale mému synovci zase přišel tenhle sýr nejzajímavější, takže to je hodně subjektivní. Poslední vzorek - mladá gouda - to byla taková klasika, výborná chuť, která se vám nepřejí.

Alice Urbanová1300019.2.2014 16:49

Dobrý den,

včera jsem dělala další ochutnávku tentokrát s mým otcem. Jemu stejně jako mě chutnal nejvíce sýr 3letá gouda Brockelear, další dva sýry (Gouda mladá uleželá, Gouda kmín - uleželá) mu přišly v podstatě stejné s tím rozdílem, že v jednom je kmín a ve druhém ne - říkal, že jsem takové bez chuti.

Moje chutě se nezměnily asi s další degustací, pořád u mě vede 3letá gouda, potom mladá gouda, ale kmínová mě stále nezaujala...

Martina Skalová1500018.2.2014 11:48

Dobrý den.

Sýry z prvního balíčku jsme testovali společně s kolegy v kanceláři. Až nyní se dostávám k uvedení našich komentářů do této diskuse.

1. kolega Luboš: Pro mě osobně č.1 gouda stará – výrazná chuť, ale je dobrý si jí dát asi nejlépe k vínu, jinak se rychle „přejí“ Nejradši mám ještě starší s křupinkami, ale tahle je ok. Gouda s ořech gut ale nic zvláštního, ten třetí to samý (Maasdammer to byl)
2. kolegyně Zuzka: 1) Gouda stará – nejlepší ze všech tří testovaných vzorků, hodně hutná a člověk je najedený z pár kousků
2) Gouda s ořechem – také super, mám ráda ořechy, takže tímto sýrem nepohrdnu. Oproti goudě staré hezky jemný sýr a když se nechá ještě více odležet, tak vynikne asi i jeho vůně pořádně – super k vínku.
3) Třetí testovaný vzorek dobrý, nic výrazného
3. kolega Libor: komentář mi sdělil verbálně - jeho pořadí začíná jasným favoritem, kterým je Gouda stará. Následuje jemnější, ale stále velmi aromatický Maasdammer. Nejméně chutnala Gouda vlašský ořech.
4. kolegyně Stáňa: nejvíce chutnala Gouda stará - výrazná chuť a aromatická vůně, jako druhý v pořadí Gouda vlašský ořech - zajímavá kombinace a poslední Maasdammer - pro mě méně výrazná chuť
5. závěrečný komentář si nechávám nakonec já: Gouda stará je vynikajícím sýrem, vyzrálým a chutným hlavně k vínu a dalším pochutínám na tzv. ďobačku večer, jak se tomu říká, osobně bych tento sýr zařadila pro mě do skupiny společně s Old Amsterdam, Old Dutsch Master, švýcarský Gruyéres nebo německý vyzrálý Bergkässe. Maasdammer mi také velice chutnal, je aromatický a také mi připomíná jiný sýr, bohužel si nemohu vzpomenout na jméno - je to také švýcarský sýr :)o Pro mě také až na 3. místě skončila Gouda vlašský ořech. Sýry v kombinaci s ořechy, kmínem nebo třeba pepřem jsem již měla možnost ochutnat a ořechový i kmínový mám moc ráda. Tento měl ale ne moc výraznou chuť, ořechy v něm byly drcené, lepší je sýr s kousky ořechů.
Těším se moc na možnost další degustace a moc bych si přála obdržet vzorky švýcarských sýrů.

Martina Skalová1500018.2.2014 11:21

@ Jana Holečková - Paridea
Díky moc za informaci o možnosti komentářů mých kolegů, kteří sami nejsou v projektu, ale testují se mnou. Pokud budeme mít možnost testovat i další sýry, věřím, že své komentáře přidají.

Eva Michálková1600017.2.2014 23:31

Dobrý den,
testovali jsme s přítelem a velmi nám oběma chutnala Gouda mladá uleželá s výraznou, ale zároveň smetanově jemnou chutí. Jelikož milujeme parmezán, s radostí jsme objevili Džiugas, který byl jako jeho alternativa velmi dobrý. Já osobně nemám ráda kmín v jakékoli podobě či jídle, proto byl pro mě vzorek Goudy s kmínem zklamáním, navíc chuť kmínu je v něm víc než hodně výrazná a úplně přebíjí chuť sýra. I přítel, kterému kmín v jídle běžně nevadí, se vyjádřil, že je až moc výrazný, ale že "to teda sní".

Ingeborg Kliková2575317.2.2014 22:22

Dobrý den,

dnes jsme dělali s přáteli druhou ochutnávku, opět většině chutnala nejvíce 3letá gouda Brockelear, má příjemnou oranžovou barvu a s vínem byla výborná. Gouda kmín uleželá má velmi výraznou kmínovou chuť, ale byla zklamáním, moc nechutnala, zřejmě proto, že i římský kmín v ní obsažený je velmi výrazný, možná normální kmín by chuť zjemnil, není tak moc aromatický. S bílým vínem ochutnávání nemělo chybu.

Alžbeta Dlesková2524317.2.2014 21:11

Pekný večer!
Musím sa priznať, že keď som zistila, že mi majú doraziť syry a ja ich nestihnem pred víkendom vyzdvihnúť, mala som obavy o ich čerstvosť po víkende. Ale nakoniec to boli obavy plané :)
Syry sme si nechali pre návštevu (s veľmi rozmlsanými jazýčkami) na ďalší víkend, kedy sme si ich vychutnali s kvalitnými olivami, hroznom, nashi hruškami priamo z Kóreje (väčšia, šťavnatejšia a sladšia verzia oproti tu predávanej), chrumkavými bagetkami a samozrejme kvalitným bielym a červeným vínom podľa osobnej preferencie. Syry sme síce krásne naaranžovali, ale nestihli bohužiaľ aj vyfotiť.
Preferencie všetkých 4 ľudí sa ukázali okamžite - bol ním cheddar. Síce mastnejší, ale krásne sa v rukách rozpadajúci a v ústach rozplývajúci syr zmizol nielenže ako prvý, ale vlastne okamžite. Pekne si kontroval práve s tými nashi hruškami.
Gouda uleželá bola veľmi slušnou konkurenciou, takisto chutila všetkým 4 konzumentom. Bola výrazná a jemná zároveň a viem si úplne predstaviť jej chuť aj po zapečení napr. so zeleninou.
Sklamaním bol však tretí syr, a to Gouda zahradní bylinky. Syr bol príliš aromatický, s malými kúskami byliniek, ktoré boli nielen moc výrazné, ale aj sa zachádzali pomedzi zuby... Jednoznačne sme sa zhodli, že by dostal dosť zlú známku a druhý krát by sme ho už nikto nekúpili... Dokonca sa ani všetok nezjedol :(
Vo výsledku sme si naozaj všetci pochutili a jediné, čo by ešte stálo za pribalenie, by bolo odporúčanie aj konkrétnych vín ku konkrétnym syrom :)

Alice Urbanová1300017.2.2014 20:46

Dobrý den,
dostala jsem minulý týden k testování vzorky sýrů, 3letá gouda Brockelear, Gouda mladá uleželá a Gouda kmín - uleželá. Popravdě mi doma nikdo nechtěl věřit, že v zásilce jsou opravdu sýry, než jsem je rozbalila - sýry totiž prý poštou nechodí. :-) Sýry jsme včera testovali společně s přítelem, jelikož jsme si chtěli jednotlivé chutě v klidu vychutnat.

Jinak mě nejvíce chutnal sýr 3letá gouda Brockelear, jelikož měl výraznou vyzrálou chuť a nejméně mi chutnal sýr Gouda s kmínem, jelikož kmín moc nemusím a sýr měl příliš kmínovou chuť. Přítelovi naproti tomu nejvíc chutnal nejjemnější sýr Gouda mladá uleželá a nejméně ho zaujal můj favorit s pro něj moc silnou chutí 3letá gouda Brockelear. Zajímavé na testování bylo zjištění, že máme naprosto odlišné vnímání chutí - co se týče sýrů. Já preferovala výraznější chuť a přítel zase jemnější...

Hana Švarcová1300016.2.2014 22:26

Dobrý den, balíček sýrů (Džiugas - 36 měsíců zrání, Gouda a Gouda kmínová) jsme dostali a ochutnávali již minulý týden, ale k příspěvku jsem se dostala až dnes. Na ochutnávku jsem pozvala kromě mé rodiny i kamarádku a maminku. Všem nám nejvice chutnal Džiugas - 36 měsíců zrání. Na druhém místě se umístila Gouda a nejméně nás zaujala Gouda kminová. Bylo pro mě zajímavé, že jsme se na tom všichni shodli, i když hodnotil každý sám za sebe.

Klára Hatyinová1010016.2.2014 22:20

Dobrý den,
v pátek 10.2. jsem si z pošty odnesla balíček se sýry. V balíku jsem mněla sýry: Maasdammer, Alpage, Basiron - italská rajčata.
Na začátku jsem byla zklamaná, že na jedné z nich je plíseň, ale pak jsem zjistila, že není :)
Mám v pánu to testovat 4 až 5 dnů(ještě 2 dny), jelikož chci jednotlivé druhy sýru vychutnat, testují si postupně. Zatím mám jasného favorita, přesněji řečeno “The Best”, které jsem si v životě ochutnala je Alpage. Jasné prvé místo teda dávám pro Alpage, u ostatních ještě nemám rozhodnuto. Je to těžké. Všechny jsou výborný. Basiron, bych si koupila asi kvůli zvědavosti, kvůli barvě.
Konečný výsledek napíšu později.
Všem dobré chutnání :)
Děkuji za zaslanou ochutnávku.

<123>

Devatero pro komunikaci

  1. sdělujeme své zkušenosti
  2. sdělení jsou jasná, stručná, srozumitelná
  3. jsme upřímní
  4. dodržujeme pravidla slušného chování
  5. respektujeme odlišné postoje druhých
  6. jsme inspirací druhým
  7. vystříháme se bezobsažných sdělení
  8. hanlivá a nesmyslná sdělení budou odstraněna
  9. ovlivňujeme věci budoucí
Obchodní podmínky   |   Souhlas se zpracováním osobních údajů   |   Devatero   |   copyright 2013 – 2018 © Paridea