Paridea > Články > Potraviny a nápoje > Ochutnávka delikatesních sýrů

Ochutnávka delikatesních sýrů

Sýry, které byly zařazeny do ochutnávky, měly rozličnou dobu zrání (1 měsíc až 3 roky) - Gouda - zahradní bylinky, Gouda chilli - zrání 1měsíc, Gouda s arašídy - zrání 1měs., Gouda kmín uleželý - zrání 6měs., Gouda vlašský ořech - zrání 1měsíc, Gouda mladá uleželá - zrání 3měs., Gouda uleželá - zrání 6 měsíců, Gouda stará - zrání 12měs., Tilsitter Havarti Deens, Džiugas - 36 měs. zrání, Uzený sýr - zrání 1měs., Country cheddar - zrání 16 měs., Edam mladý NH -zrání 1měsíc, Tomme de Savoie -zrání 1měsíc, Maasdammer - zrání 1měs., 3-letá gouda Brockelear, Alpage - zrání 3měs., Basiron italská rajčata - zrání 1měs., Country cheddar - zrání 16 měs.

 

Přibližně 60% z účastníků našeho testování některý z ochutnávaných sýrů již znalo. S ostatními sýry proběhlo setkání  poprvé. Nás zajímalo, které delikatesní sýry z našeho testování byly nejvíce preferované. Jednoznačně GOUDA – gouda stará a gouda uleželá získaly v našem dotazování shodně po téměř  16% hlasů a 3letá gouda Brockelear a gouda s arašídy necelých 12%.

Neboť většina z testujících přizvala ke svému stolu rodinu, přátelé či kolegy a všichni mohli vyjádřit názor, získali jsme i jiný poznatek. Na jednu stranu preferovaná gouda stará se svojí výraznou chutí body získávala, na druhou stranu ji mnozí vyhodnotili jako sýr, který jim mezi ostatními chutnal nejméně. Mezi další sýry, které v rámci ochutnávky neměly velkou oblibu, patřil i Tomme de Savoie a nebo gouda s kmínem. Kmín se ukázal i v naší diskusi jako komplikovaná příchuť se zdůvodněním, že se jedná o kmín římský.

Každý měl možnost zvolit si, zda sýr bude jíst samostatně, s nějakou přílohou nebo s jiným plnohodnotným jídlem. Přes 50% si zvolilo ochutnávku bez jakékoli přílohy. Téměř 40% dalo přednost sýrům s bagetou či jiným pečivem. Zapít sýry vínem se rozhodla více než třetina testujících. Málokdo použil sýr na dochucení jiného plnohodnotného jídla. Je zřejmé, že vybrané delikatesní sýry máme spojeny s určitými druhy rituálů a dokážeme si je vychutnat zcela samostatně, případně s menší přílohou a nebo s jinou delikatesou.

Po dvou týdnech od zahájení testování 75% účastníků jednoznačně prohlásilo, že by se jim v budoucnu sýry z naší ochutnávky líbilo nakupovat, což je pro tento náš test velmi příjemné zjištění (19% si sýry bude nakupovat možná a 6% prozatím nemá  dosud jednoznačný názor).

 

Důležitým zjištěním pro nás bylo, že všem (až na jednu jedinou výjimku) dorazily sýry v pořádku, ačkoli i volba způsobu doručení (Českou poštou) byla pro nás také testem.

 

Obchodní podmínky   |   Souhlas se zpracováním osobních údajů   |   Devatero   |   copyright 2013 – 2020 © Paridea