Paridea > Články > Potraviny a nápoje > Mléčné výrobky a jejich kvalita

Mléčné výrobky a jejich kvalita

O významu mléka dobře věděli již naši předci. Jednu z prvních odborných knih o mléce, jež nesla název „Knížka o mléku a mléčných výrobcích“, napsal švýcarský lékař Conrad Gessner již  v roce 1541. Středověký autor zde v mnoha statích vyzdvihuje význam mléka a tvrdí například, že „mléko je mateřská šťáva, kterou je podle definic živen lidský tvor. Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.

Mléko je navíc potravinou zcela přírodního původu s nejúplnější rozmanitostí  živin ze všech dostupných potravin. Pro průmyslové zpracování a v lidské výživě se využívá zejména mléko kravské (celosvětově okolo 83%) a mléko bůvolí (asi 13%)  - je to sekret mléčné žlázy tzv. vodních bůvolů chovaných zejména v Asii a Africe. Evropský spotřebitel se s těmito produkty setkává okrajově při konzumaci některých sýrových specialit (např. pravá italská Mozzarella). Na mléka dalších hospodářských zvířat (ovcí, koz, velbloudů atd.) připadá významně menší podíl.

Z obsahových složek mléka je potřeba vyzdvihnout zejména:

Plnohodnotné živočišné bílkoviny

Lehce stravitelný mléčný tuk

Cenný mléčný cukr

Minerální látky, vitaminy a další mikronutrienty

Z minerálních látek je v mléce obsažen zejména vápník, hořčík, zinek, selen a další. Většina těchto minerálů je rozpuštěna ve vodě mléka, některé jsou pak dále vázány na bílkoviny, popřípadě další složky mléka. Obsah minerálů v mléce je poměrně stabilní a pohybuje se v hodnotách okolo 0,7-0,8%.

Odkud se vlastně bere vápník? Vzhledem k tomu, že organismus si sám vápník nevytváří, musí být tato látka dodávána výživou. Nejbohatšími potravinami na vápník jsou mléko a mléčné výrobky. Další potraviny jako sardinky (s kostmi), některé ovoce nebo zelenina (kapusta, ořechy, mandle) a některé minerální vody vápník také obsahují, ale v daleko menším množství.

 

Zakoupíte-li si české mléčné výrobky, máte jistotu,  že jste koupili kvalitní produkty. Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Český výrobek je v tomto případě označen kódem CZ a číslem výrobního závadu.

 

 

 

O některých mléčných produktech jsme se již zmiňovali v jiných článcích, pojďme se podívat na některé další:

 

JOGURT

Jogurt je tradiční fermentovaný výrobek pocházející z oblasti Balkánu. V roce 1905 objevil bulharský lékař Stamen Grigorov, že původcem přeměny mléka na jogurt je mokroorganismus Lactobacillus bulgaricus. Později bylo zjištěno, že se na této přeměně podílí také Streptococcus thermophilus. Tak došlo k definování jogurtu jako nového mléčného výrobku. Podle definice jogurtu zakotvené v legislativě musí být ve výrobku, který je takto nazýván, přítomna živá jogurtová mikroflóra v přesně definovaném množství na konci data trvanlivosti jogurtu, a to nejméně 10 milionů zárodků/g. V případě bílého (přírodního) jogurtu nejsou povoleny žádné přídatné látky, což vyvrací mýtus o použití konzervantů.

 

ACIDOFILNÍ MLÉKO

Při výrobě tohoto nápoje se mléko zakysává tradiční zákysovou (smetanovou) kulturou a kulturou Lactobacillus acidophilus s výrazně probatickými účinky. Jedná se o bakterie mléčného kvašení, které výrazně ovlivňují pozitivní složení střevní mikroflóry, což zvyšuje obranyschopnost organismu.

 

SMETANOVÝ ZÁKYS, VALAŠSKÁ KYŠKA

Tyto výrobky vznikají fermentací mléka smetanovou mezofilní kulturou. Zakysané mléčné nápoje jsou obvykle lépe stravitelné než mléko sladké, protože obsahují méně laktózy (mléčného cukru). Obsah vápníku je stejný jako v normálním mléce, ale kyselé prostředí napomáhá jeho lepšímu vstřebávání.

 

KYSANÉ PODMÁSLÍ

Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla, který se zakysává mezofilní aromatickou smetanovou kulturou. Tento produkt je vysoce nutričně hodnotný, protože obsahuje fosfolipidy z obalů tukových kuliček uvolněných při výrobě másla.

 

Víte, jaký je rozdíl mezi čerstvým máslem a stolním máslem?

 

Víte, jak probíhá pasterizace, co je homogenizace či egalizace v procesu zpracování mléka?

 

A víte, co je to např. adaptované mléko?

 

Pokud chcete najít odborné, přesto velmi čtivé informace o tom, jak nakupovat a vybírat kvalitní mléčné produkty, čtěte celé znění publikace Sdružení českých spotřebitelů ZDE.

Obchodní podmínky   |   Souhlas se zpracováním osobních údajů   |   Devatero   |   copyright 2013 – 2020 © Paridea