Paridea > Články

Články

PhytoDynamic

Doplněk výživy vyrobený inovativní technologií, jehož blahodárné účinky mohou napravit, resp. udrží ideální fungování buněk. To je důležité při navracení a udržení zdraví vedle praktikovaných medicinských opatřeních, jejichž účinek podporuje a zlepšuje. Technologie, kterou se vyrábí byla vyvíjena během posledních desetiletí, dokud se nedostala do stavu použitelnosti v dnešní podobě. V první fázi se připravují účinné látky podobně jako u jiných doplňků stravy, avšak významnou roli sehrává právě druhý stupeň aplikované technologie, tzv. imprintace. PhytoDynamic je registrován jako doplněk výživy Státním potravinářským ústavem v Budapešti. Jeho složení a mechanismus fungování byl zkoumán laboratořemi po celém světě a protokoly testů jsou dostupné členům Klubu TSHE.

 

více...

Víme, jakou vodu pít? A víme také proč?

Všichni víme, že voda, toto „medium živé hmoty“, je pro náš organismus nenahraditelná. Již dávno se nespokojujeme pouze sklenkou životodárného moku natočeného z městského vodovod a nabídka „balených vod“ je skutečně široká. Máme však dostatečné povědomí o rozdílech mezi různými balenými vodami a vodou z vodovodního řadu? Rozeznáváme různé druhy balených vod, jejich výhody a přínosy pro nás spotřebitele? Co to je kojenecká voda a jak se liší od vody vhodné k přípravě kojenecké stravy?

RNDr. Bořivoj Havlík, DrSc. (1935), absolvent Přírodovědecké fakulty University Karlovy v oblasti lékařské biologie a chemie o tématu vody napsal pojednání, kterému bychom měli věnovat pozornost všichni.

více...

Mléčné výrobky a jejich kvalita

S výživovými poradci a odborníky na výživu se v posledních letech roztrhl pytel. Kdo v této společnosti nedrží nějakou dietu, pomalu jako by nebyl. Doporučení, jak jíst kvalitní potraviny je nepřeberně. Jedinců, kteří však tématu kvality potravin skutečně rozumí, je stále poskrovnu.

Pokud se chceme začít v tématu výběru vhodných potravin více orientovat, můžeme začít u často diskutovaných mléčných výrobků.

Mléko a mléčné výrobky patří již po staletí k základním potravinám lidstva. Mléko jako takové je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození.

více...

Cítím se skvěle! - Energie z jógy

Pánevní dno je centrem síly, které drží celé tělo. Svaly tvořené třemi vrstvami zabraňují poklesu pánevních orgánů směrem dolů. V momentě, kdy svaly stáhneme, napřímí se nám pánev a bedra se protáhnou. Pro správně stažení svalů pánevního dna, musíme správně napnout všechny svěrače: řitní, svěrač pochvy (samozřejmě jen ženy) a močové trubice. Pokud používáme tyto svaly vědomě, uvolňuje se nám neskutečné množství energie. Jednou z přirozených cest, jak se naučit prociťovat vlastní tělo, využívat vlastní energii a zformovat postavu je třeba jóga.

více...

Tuky a oleje - jak poznáme kvalitu?

Tuky patří mezi nejčastěji diskuto­vané složky potravy. O výživě byla napsána spousta knih. Je až s podi­vem, kolik rozporuplných informací týkajících se tuků v nich můžeme najít. Příčin je několik. Odborníkům na výživu často chybí znalosti o slo­žení výrobků i výrobních technolo­giích. Procesy a používané suroviny se neustále modernizují, přesto si toho někteří autoři nevšimli nebo nechtějí všímat. Informace podléhají i mo­derním trendům a na stále platné skutečnosti se zapomíná.

více...

Jak se cvičí Lali jóga

Cvičením jógy děti získají nejen pevnější a zdravější tělo, ale osvojí si i jeho správné držení a dosáhnou lepší koordinace, rovnováhy a ladnějších pohybů. Navíc jim jóga pomůže se daleko lépe soustředit, vnímat a ovládat své tělo a snadněji zvládat stresové situace. Cvičení má dokonce vliv i na lepší spánek. Kromě toho jóga rozvíjí fantazii a představivost, učí úctě k sobě a okolí, pozitivně formuje charakterové vlastnosti, rozvíjí poznávací procesy a pomáhá rozšiřovat slovní zásobu a trénovat paměť. Dobře vedené hodiny jógy u dětí zábavnou formou rozvíjejí důležité dovednosti v nesoutěživém prostředí, a tak jsou výborným doplňkem k ostatním soutěžním sportům.

více...

Rozhovor s Hankou Luhanovou - autorkou Lali jógy

Většina rodičů, jejichž děti se věnují józe, se se jménem Hanky Luhanové setkali, a nejen ti v Praze, kde Hanka vede své kurzy Lali jógy. Známá je i učitelům a lektorům dětské jógy, neboť pro ně realizuje certifikované kurzy.

Její publikační činnost předčila v mnohém různé zahraniční publikace, které se k nám dostávají. A to hlavně tím, že všechny její materiály jsou vytvořeny hravě, srozumitelně a především intuitivně. Mohou je tak "číst" i ti, kteří ještě písmenka vůbec neumí a zvládnou i tak podle nich cvičit.

S Hankou jsme se bavili o jejích poznáních, filozofii dětské jógy, jejích publikacích a jejích malých cvičencích.

 

více...

Neplodnost a výživa

V případě, kdy se páru nedaří dlouhodobě otěhotnět, řeší se obvykle nejprve ženin cyklus, poté hemživost spermií muže, na řadu přicházejí diskuse na téma umělého oplodnění a pokusy o úspěšnou realizaci. Někdy však stačí mnohem méně. Uvolnit se, vyčistit si hlavu a dobře se najíst. Především však svému tělu věnovat patřičnou pozornost a z dlouhodobého hlediska mu dodávat kvalitní potraviny, zbytečně ho nezatěžovat. Jakou skladbu potravin volit, aby budoucí miminko mělo své rodiče zdravé, nás stručně seznámí Margit Slimáková, známá především svým konceptem Zdravého talíře.

více...

Baby comp – počítač především pro ženy!

Každá moderní žena, která se snaží dbát nejen o svůj zevnějšek, ale především o přirozené prostředí svého těla, možná už kromě smart phonu či tabletu zařadila do své výbavy i minipočítač, jež dokáže s přesností 99,3% vypočítat plodné a neplodné dny ženského cyklu. Žena či mladá dívka, která nechce zatěžovat své tělo vedlejšími účinky hormonální antikoncepce, si může pořídit i na českém trhu minipočítač, který nabízí svými funkcemi možnost určit plodné dny a pomoci tak s otěhotněním, jež se poslední dobou stává trápením nejednoho páru.

více...

Ryby - jak poznáme kvalitu?

Ryby a vodní živočichové patří k nejstarší potravině, člověk je lovil už v mladší době kamenné. Největšího rozmachu dosáhlo naše rybníkářství v XVI. století a stalo se vzorem pro všechny sousední země. I přes tyto skutečnosti toho o rybách český spotřebitel ví pramálo.

Spotřeba mražených ryb v České republice je cca 2,5x vyšší, než spotřeba čerstvých ryb. V tomto jsou Češi oproti evropskému průměru dost pozadu. Konzumace masa produktů rybolovu a akvakultury je pro nás však nadmíru důležitá, neboť obsahuje více minerálních látek, než maso teplokrevných zvířat.

více...

Vejce – jeho prospěšnost očima lékaře

Vejce kromě cholesterolu obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Denní příjem jednoho nebo dvou vejcí, pokud dodržujeme zásadu, že tuky nemají tvořit více než 30% denního energetického příjmu, by měl mít na organismus více příznivých vlivů než těch negativních. Slepičí vejce patří k nejoblíbenějším potravinám na světě. Proč by vejce mělo patřit mezi pravidelně přijímané potraviny, nám upřesní článek prof.MUDr.Petra Broulíka, DrSc.

více...

Bosou nohou ke zdraví / 2.část

Přírodní kámen se nedá nahradit. Kamenům mnozí přisuzují až magické vlastnosti – jejich léčivé účinky jsou ovšem prokazatelné naprosto racionálně, což potvrzují i praktičtí odborní lékaři, kteří s deskou často a aktivně pracují. Proč tedy byly zvoleny zrovna kameny (a ne třeba dřevo, nebo jiný materiál)? „Protože kameny jsou všude. Mají rozmanité tvary a složky, jsou nezničitelné a dobře se dezinfikují,“ tvrdí MUDr. Ivan Krupa, který se specializuje na léčení nemocí páteře a pohybového systému.

více...

Bosou nohou ke zdraví / 1.část

Reflexologická deska vypadá na první pohled jako vrstva obyčejných kamínků, nepravidelně rozházených po desce. V designu z přírodních materiálů se ovšem skrývají opravdu bohaté léčebné účinky. A ještě navíc to hezky vypadá.

 

více...

Mléko a mléčné výrobky

Mléko člověk konzumuje již tisíce let, ale přesto se objevuje řada informací o negativním vlivu mléka na lidský organizmus. Tyto informace jsou z hlediska současných poznatků vědy o výživě zavádějící. O jeho prospěšnosti a další zamyšlení nad úlohou mléka v naší životosprávně se rozepsala prof.Ing. Jana Dostálová, CSs. v několika odborných knihách s touto tématikou. Pojďme se s několika zajímavými fakty seznámit i my.

více...

Jaké kávě dáváme přednost?

Káva je nejčastěji konzumovaný nápoj s farmakologickým účinkem. Kofein v ní obsažený má pro naši CNS psychoaktivní účinek. V České republice pije kávu více než 75% populace. Obvykle množství kávy v rozmezí 3-5 šálků denně (do 300mg kofeinu) má pro nás pozitivní účinky. Dávky nad 500mg kofeinu/den už mohou přinášet určitá rizika.

Poslední dobou stále více studií dokládá spíše pozitivní účinky kávy na lidský organismus. Skutečně negativní účinky byly průkazně zjištěny pouze v případech, kdy byla káva připravovaná varem bez filtrace, nebo vyluhovaná po zalití horkou vodou. Tématu kávy se dostává stále více obliby. Poslední dobou je jí připisován dietetický vliv, neboť obsahuje solubilní vlákninu.

Abychom zjistili, jaké máme preference v pití kávy my, zrealizovali jsme průzkum, s jehož výsledky se můžete seznámit.

více...

Sůl a reflexní terapie, jde to dohromady?

Sůl (chlorid sodný, NaCl) slouží především k dochucování pokrmů. Je zdrojem sodíku nezbytného pro náš organismus. Doporučená denní dávka je přibližně 5g denně. V České republice je toto množství překračováno. Její dlouhodobá nadměrná spotřeba způsobuje zvýšení krevního tlaku, cévní mozkové příhody, srdeční selhání a problémy spojené se zadržováním vody v těle.

Sůl však můžeme používat ve velké míře, aniž by škodila našemu zdraví – a to zevně!

více...

3x o chlebu

Chléb patří k základním potravinám a málokdo z nás si bez něj dokáže představit svůj život. Přiznejme si , kolik toho ve skutečnosti víme o potravině, kterou většina z nás konzumuje každý den. Chléb jako takový pochází z doby přibližně 4000 let př.n.l. a to v podobě placky, do které se přidával kvásek. Dnes můžeme tento původní chleba přirovnat k Pitě nebo Arabskému chlebu.

Při běžných nákupech obvykle nedostaneme příliš mnoho fundovaných odpovědí souvisejících s obsahem a technologií výroby, někdy se ani nedostaneme k informaci, ze které pekárny chléb pochází. Abychom si jako konzumenti rozšířili znalosti, požádali jsme o příspěvky na téma chléb výživovou specialistku, léčitele a výtvarnici, která se ve svých workshopech věnuje nejen umění, ale i tomuto tématu.

více...

Dámské intimní hygienické potřeby – čemu dáváme přednost

Žena je dárkyní nového života. Je to ta nejvyšší hodnota, kterou je žena vybavena. Krom lásky, obětavosti, něhy, kterou dává svým dětem a bližním, je navíc zodpovědná za výchovu svých dětí, za domov, práci a občas v celé své laskavosti vůči druhým zapomíná být laskavá sama k sobě.

V našem dotazování jsme se zaměřili na intimní hygienické potřeby, abychom alespoň v základu rozkryli, čemu dáváme přednost a proč.

více...

Ochutnávka delikatesních sýrů

Do testování delikatesních sýrů jsme zařadili téměř 20 různých druhů. 45 našich členů dostalo v testovacích balíčcích některé z těchto sýrů: Gouda - zahradní bylinky, Gouda chilli, Gouda s arašídy, Gouda kmín uleželý, Gouda vlašský ořech, Gouda mladá uleželá, Gouda uleželá, Gouda stará, Tilsitter Havarti Deens, Džiugas, Uzený, Country cheddar, Edam mladý NH, Tomme de Savoie, Maasdammer, Gouda Brockelear, Alpage, Basiron italská rajčata, Country cheddar.

Po dvou týdnech od zahájení testování sýrů jsme zjišťovali, které sýry jsou chuťově preferované a jak nejlépe chutnají.

více...

O nejlepší obuvi

Už Hippokrates říkal: "Nejlepší obuv je žádná obuv".

Víte, proč je pro nás důležitá chůze naboso? Nebo kolik máme na chodidle nervových zakončení? A nebo, jak si zařídit domácí masáž nohou oblázky?  Zde najdete odpovědi, inspiraci, ale i zajímavé postřehy z dotazování na téma zdravého obouvání. Navíc můžete zkusit udělat sobě, dětem či vašim blízkým malý test.

více...

<123>

Obchodní podmínky   |   Souhlas se zpracováním osobních údajů   |   Devatero   |   copyright 2013 – 2018 © Paridea